My photospace » My photospace » ISO

ISO

Het instellen van de ISO bestaat op zich nog maar sinds het digitale tijdperk (daarvoor diende een fotograaf vooraf een fotorolletje 400 ISO of 800 ISO bestellen).  Gelukkig is dit verleden tijd en kan je dit foto per foto instellen.  ISO wordt nog steeds verbeterd en recentere toestellen kunnen hogere ISO-waarden aan en hebben een betere ruisonderdrukking aan boord.

Zelf loop ik niet erg warm van ISO, maar soms is het gewoon erg handig bij duistere lichtomstandigheden, waar flits of een lichtrijke lens ontoereikend of geen optie zijn.

Voor beelden van personen lijkt het mij vanzelfsprekend dat de ISO zo laag mogelijk wordt ingesteld omdat ISO het beeld korrelig maakt en de kleuren fletser worden: een korrelig gezicht is niet bepaald flatterend...

Vergewis je ook wat je toestel nog aanvaardbaar in beeld kan brengen, zonder al teveel ruis.  Op de site snapsort.com/compare kan je bij het vergelijken van fototoestellen bij de specificaties de term "low light performance" terugvinden.  Hier wordt de ISO-waarde weergegeven die volgens een bepaalde benchmark nog een behoorlijk kwalitatief beeld geeft, zonder al teveel ruis. Geavanceerdere en recentere toestellen zullen een betere ISO hebben (en bijhorende ruisonderdrukking)

Voor duistere opnames in open lucht of binnen met een onderwerp op de voorgrond kan je flitsen indien het onderwerp zich niet al te ver van je toestel bevindt.  Met de popupflitser tot +/- 1,5 meter, met opzetflits afhankelijk van de prestaties enkele meters verder.  Je kan de ISO in open lucht gebruiken om de achtergrond mee in beeld te nemen, terwijl het onderwerp belicht is door de flits.

Mogelijk alternatief (kan ook in combinatie met ISO en flits) kan zijn een lichtsterke lens te gebruiken.  Deze hebben een groter diafragma (een 50mm f1.8 bijvoorbeeld heeft een diafragma  van 1,8) en laten meer aanwezig licht binnen.  Ook deze hebben uiteraard hun beperking, maar het kan toch al één of meerdere lichtstops verschillen en je boet niet in aan kwaliteit op je beeld.

ISO en flitslicht

Het verhogen van de ISO-waarde heeft als gevolg dat het bereik van een flitser groter wordt.  Flitslicht raakt dus verder, als de ISO-waarde wordt verhoogd.

ISO instellen en minder beelden kunnen nemen?

Ja, dat klopt!  Hoewel het geen reden kan zijn om de ISO niet te gebruiken is het zo dat het verhogen van de ISO er mogelijk voor zorgt dat er minder beelden kunnen worden genomen naarmate de ISO wordt verhoogd (mijn Canon EOS 550D geeft aan +/- 10% minder beelden in RAW en +/- 25% minder beelden in JPEG te kunnen nemen op 6400 ISO, dan op 100 ISO).  Dit is vrij extreem gesteld, want wellicht neemt niemand honderden foto's op ISO 6400...  Laat dit vooral geen belemmering zijn!

Flitslicht, lichtsterke lens en ISO combineren

De flits, lichtsterke lens en ISO kunnen gecombineerd worden, maar ook hier is het aanbevolen de ISO pas als laatste optie te gebruiken, zeker indien je de ISO hoger wil instellen dan de low light performance van je toestel.

Conclusie:

Verhoog de ISO pas, als alle andere relevante opties (lichtrijke lens, flits) opgebruikt zijn en weet tot waar je toestel met ISO nog foto's van aanvaardbare kwaliteit aflevert.


Not yet rated

No Comments

Closed for comments.


Subscribe to comments RSS Feed