My photospace » My photospace » Belichtingscompensatie

Belichtingscompensatie

Welkom in het wereld van belichtingscompensatie.  Belichtingscompensatie wordt toegepast wanneer het onderwerp op het beeld te licht of te donker wordt weergegeven.  Hierna volgt een voorbeeld van wat wel te compenseren en wat niet.

Een probleem bij het fotograferen kan zijn dat donkere onderwerpen te bleek worden weergegeven en lichte (bleke) onderwerpen te donker worden weergegeven.  Een toestel is zo gemaakt dat het een beeld steeds wil herleiden naar een beeld dat een gemiddeld grijs bevat (men spreekt van 18% reflectiewaarde: een waarde, waarbij het licht 18% reflecteert en dit komt overeen met een bepaald grijs).  Een witte wagen kan bvb grijs gefotografeerd worden en spreekt men "de wagen is onderbelicht".  

In zo'n geval dient de fotograaf belichtingscompensatie toe te passen.

 

Dit kan als volgt:

 Indien je manueel werkt, dien je diafragma of sluitertijd te wijzigen om de belichting te veranderen, bij automatische of de half-automatische standen, dien je belichtingscompensatie toe te passen.

 

 

Opnamestand

 

Manueel

Automatisch

Half-automatisch

Onderwerp is

Av

Tv

P

te bleek

Snellere sluitertijd

Kleiner diafragma

Kleinere ISO

compens. niet mogelijk: automatisch is automatisch!

compens. in -

compens. in -

compens. in -

te donker

Tragere sluitertijd*

Groter diafragma*

Grotere ISO

compens. niet mogelijk: automatisch is automatisch!

compens. in +

compens. in +

compens. in +

 *indien mogelijk

Noot:

Hoewel men bij het manueel fotograferen niet spreekt over belichtingscompensatie, werd het er voor de volledigheid bijgeplaatst.  Het compenseren gebeurt in dat geval immers door sluitertijd, diafragma of ISO te verhogen of te verlagen.


Not yet rated

No Comments

Closed for comments.


Subscribe to comments RSS Feed